Orasul viitorului

Cum va arata lumea peste 50 de ani?




Cum va arata lumea peste 50 de ani? Vom trai mai bine sau mai rau? Oamenii de stiinta au facut o lista cu 10 posibile descoperiri / cuceriri care ne-ar putea schimba viata. Va prezentam in continuare aceasta lista. Astrofizicianul italian, Giovanni Bignami, un nume bine cunoscut la nivel mondial, director al Institutului National de Astrofizica din Italia, impins de curiozitate, a colectionat o lista de zece descoperiri sau cuceriri ale stiintei si tehnicii care ar putea fi realizate în urmatorii 50 de ani.


       Gasim in aceasta lista urmatoarele interesante proiecte care ar putea sa devina realitate:

  1. Vor fi descoperite noi forme de viata inteligenta, adica extraterestrii, in afara sistemului solar, prin interceptarea si descifrarea de semnale pe care acestia le trimit.

  2. Vom descoperi alte forme de viata in cadrul sistemului solar , nu neaparat foarte evoluate (am putea descoperi de exemplu bacterii pe diverse planete sau pe sateliti ai acestora).

  3. Vom fi in stare sa controlam clima pe intreaga planeta, evitand dezastrele naturale.

  4. Va fi realizat un aparat care va fi in stare sa detecteze cu precizie daca spunem adevarul sau mintim; precizia va fi mult mai mare decat cea a aparatelor existente la ora actuala, care pot fi pacalite.

  5. Intregul continut al creierului, sub forma de informatie, va putea fi salvat pe un chip , un fel de salvare a memoriei (backup).

  6. Vor fi realizate calculatoare care folosesc algoritmi de mecanica cuantica, mult mai performante decat cele actuale.

  7. Vor fi construite masini moleculare care vor inlocui oamenii in muncile manuale.

  8. Va fi inteles misterul numerelor prime, asa-numita ipoteza a lui Riemann.

  9. Locul banilor va fi luat de un chip implantat sub piele, un fel de carte de credit la purtator.

  10. Nu vom mai ucide animale pentru a avea carne, deoarece aceasta va fi sintetizata în laboratoare.

Evident, Bignami nu este sigur ca toate acesta lista va deveni realitate. Trecutul ne-a invatat ca de multe ori oamenii de stiinta se pot insela amarnic facand previziuni pentru viitor: de exemplu la IBM in 1943 erau convinsi ca intreaga lume va avea nevoie de cel mult...5 calculatoare, iar în 1950 constructorii de avioane jurau ca in 2000 nici un avion nu va mai avea nevoie de... aripi. Totusi, Bignami zice, citandu-l pe Eisenhower "Planurile pot fi inutile, dar planificarea este esentiala".

Desigur, nimeni nu poate garanta ca descoperirile incluse in aceasta lista vor fi realizate cu adevarat. Stiinta poate face descoperiri noi si nebanuite (cum a fost in secolul trecut mecanica cuantica si relativitatea, pe care nimeni nu le-ar fi banuit cu 50 de ani mai devreme), care sa schimbe total prioritatile si posibilitatile incluse in lista de mai sus.

    Cum ar putea arata lumea in 2069